Som hemma fast annorlunda
Det är kyligt denna majdag när vi besöker de nybyggda och prydliga industriradhusen producerade av Smart Yta. Tack vare den regniga våren är grönskan frodigare än någonsin detta år 2021. Även företagen i Smart Ytas område med industriradhus verkar ha kommit på grön kvist. Det står många hantverks- och servicefordon parkerade utanför längornas stora portar och det passerar post- och budbilar för leveranser. Full fart på verksamheterna alltså.
97 % av Sveriges företag har färre än tio anställda
Officiell statistik1 visar att en majoritet av alla anställda inom privat sektor, över en miljon, arbetar och verkar i mikroföretag. Många och små företag kan ju låta bra. Men. Det råder brist på lämpliga lokaler. Små verksamheter har helt enkelt fruktansvärt svårt att finna funktionella verksamhetsytor. Som dessutom ska vara flexibla nog att både växa och krympa i. För så ser ju verkligheten ut för de flesta små företag. Ibland går affärerna som tåget och ibland mindre bra. Som litet företag måste man vara beredd på att anpassa verksamheten efter konjunkturerna. Men marginalerna är knappa och att snabbt byta inriktning kan vara svårt om lokalerna är utformade för en viss typ av verksamhet.
Läs mer om motorfantasten som byggde om sin lokal till verkstad.
Läs mer om fotografen som byggde om sin lokal till fotostudio.
Mindre frihet med hyreslokal
När affärerna uteblir blir det lätt så att hyran är utgiften som stjälper hela lasset. Det är krångligt att omförhandla hyresavtalet. Det hinns inte heller med att snabbt nog hitta mindre lokaler. I vissa fall kan man, om man har plats över, hyra ut tomma ytor. Det krävs dock en del tålamod och generositet att dela lokaler med andra. Friheten minskar vilket innebär att man tappar ytterligare fart. Klarar man inte hyran hägrar kanske konkurs. Eventuellt på grund av att man låst fast sig i ett ojämlikt och dåligt hyresavtal.
Bra lokaler växer inte på träd
Dessutom är de ofta dyra. Mycket dyra till och med. Hyreskostnaden är, det vet alla som driver eget, en tung utgiftspost. Den är vanligen förknippad med långa hyresavtal som är svåra att säga upp eller förändra med kort varsel.
Om och när företagaren väl kommit till tidpunkten då denne tvingas att hyra en egen eller byta till ny lokal är en av de första frågorna som ställs ”Vad kostar det?” Frågan är viktig att ställa på grund av att de flesta på förhand vill kunna räkna ut hur hög månadshyra man mäktar med och för att jämföra hur mycket liknande lokaler kostar. Hyrorna varierar precis som för bostäder och är beroende av en mängd faktorer: storlek, läge, skick, servicegrad och inredning. De flesta vill undvika att hyra en lokal som inte passar verksamheten. Betala för outnyttjade ytor vill heller ingen göra. Eller tvärtom. Lokalen är kanske inte tillräckligt stor från början. Det blir då svårt att växa om verksamheten expanderar.
Köp lokalen istället för att hyra!
Det är här Smart Ytas affärsidé kommer in i bilden. Alternativet till att hyra lokaler av skiftande kvalitet, storlek och kostnad kan nämligen vara att köpa ett prisvärt industriradhus. Som man äger helt själv och kan inreda efter eget huvud. Dessutom helt nytt och utformat för dagens miljökrav. Låter det för bra för att vara sant? Nej inte alls! Smart Yta producerar kostnadseffektiva moderna industrihallar, som delas av till mindre separata och välfungerande juridiska fastigheter vägg i vägg. Dessa säljs sedan oinredda med äganderätt och till attraktivt pris. Områdets samfällighet sköter gemensamhetsytor och service. Företagaren kan då fokusera på kärnverksamheten och lägga minimal tid på fastighetsskötsel.
”Industriradhus är något helt nytt och möter upp den efterfrågan som finns från lokala näringslivet om mindre lokaler. Det här ligger helt i linje med vår ambition om att ge bättre förutsättningar för mindre och medelstora företag.”
Kommunalpolitiker är positiva
Succén har inte låtit vänta på sig. Försäljningen har gått strålande på de orter där Smart Yta etablerat sig. Inte minst politiker lovordar konceptet.
– Industriradhus är något helt nytt och möter upp den efterfrågan som finns från lokala näringslivet om mindre lokaler. Det här ligger helt i linje med vår ambition om att ge bättre förutsättningar för mindre och medelstora företag, jublar en samhällsbyggnadspolitiker i en av Sveriges större städer.
Det är egentligen självklart eftersom nöjda småföretag som kan växa är önskedrömmen i de flesta kommunalpolitiska sammanhang. Då ryggraden i det lokala företagandet verkar vara just småföretag kan inte heller vi annat än att hålla med. Historiskt sett verkar det faktiskt som att mindre företag haft större överlevnadsförmåga än många storföretag. Sveriges mikroföretag betraktas utan tvekan som landets ekonomiska ryggrad men kanske skulle man också kunna jämföra dem med dess blodomlopp som ger näring och liv åt hela landet! Det är väl inte för inte som just ordet näringsliv ofta förknippas med entreprenöranda och växande småföretag.
Läs mer om entreprenören som köpte sin lokal som en investering.
Läs mer om grafikern som sköter verksamheten på distans.
Smart Yta betyder frihet, flexibilitet, oberoende och små utgifter
Att äga sin egen alldeles egna lokal och samtidigt vara oberoende av en hel del omvärldsfaktorer, framför allt krävande större och byråkratiska fastighetsägare, verkar vara – just det – en Smart idé! Småföretagare älskar nämligen frihet, oberoende och små utgifter. De vill ha kontroll över den egna verksamheten och ekonomin. Att kunna växa, krympa och anpassa verksamhet och Ytor utan att behöva krångla med flytt eller uthyrning har tidigare varit en ouppnåelig utopi för många entreprenörer. Tack vare Smart Yta har den nu blivit verklighet.
Vad tycker Smart Ytas kunder?
För att undersöka om allt positivt som sägs om Smart Ytas industriradhus stämmer besöker vi några företagare som var och en köpt sin egen ägandes lokal av Smart Yta. Hur ser de på att vara ägare och förvaltare i egen lokal och hur fungerar vardagen i Smart Ytas områden?
1) Källa: Ekonomifakta 2020
Så här säger våra lokalköpare
En Smart Yta som behåller värdet
Entreprenören Mattias hittade Smart Ytas lokaler då han var i stort behov av extra lokalyta. "Jag såg det som en investering inför framtiden och ett bra komplement till mina nuvarande lokaler belägna på samma gata." - Berättar Mattias.
Dubbelt så bra med en lokal!
Egen depå på hemmaplan
När MotoGP-fantasten Simon valde att satsa helhjärtat på sin dröm insåg han att det egna boendet inte skulle räcka till. Ett snabbt samtal till Smart Ytas representanter fixade biffen och snart var han igång med att inreda och designa sin nya lokal. Allt byggt för egen maskin.
Innovativa lokaler har ökat vår produktivitet
Byggföretaget MG Bygg har funnit sin perfekta arbetsplats hos Smart Yta i Kalmar. Sedan april har företaget njutit av fördelarna med att äga sina egna lokaler och har märkt en betydande förbättring av produktiviteten.
Stor flexibilitet som lockar
Smart Yta visade sig vara precis rätt för Nisse Hagman, ägare av East Coast Limo.
Han har bedrivit sin verksamhet med exklusiva transporter för privatpersoner och företag sedan 2009, och var tidigare baserad i Färjestaden på Öland
Osäker på om utrymmet räcker till i Smart Ytas lokaler?
Har du inga VR-glasögon? Kontakta oss så skickar vi dig ett par.